Patatesli ve Haşhaşlı Ekmek

Malzemeler:
Un, haşlanmış ve rendelenmiş patates, tuz, maya, ılık su, (ölçülerini yazmıyorum çünkü annem yoğurduğu zaman epeyce çok yoğurur siz göz kararı ayarlayın)

Yapılışı:
Göz kararı ununuzun içine mayayı ufalayın ve çok az suyla yumuşatın. Geri kalan tuz ve rende patetesi ekleyin. Suyu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur olmak şartıyla yoğurun. 1 saat kadar üzerini kapatıp sıcak bir ortamda mayalanması için bekletin. Sonrasında elinize büyükçe beze alıp yuvarlak şekil vererek az katı yağla yağlanmış fırın tepsilerin içine koyun ve tepside de bir müddet mayalanmasını sağlayın. Fırına vereceğiniz zaman elinizi hafiften suya batırıp hamura bastırın ve parmaklarınızı üzerine batırın (ekmeklerin kabukları atmaması için)ve önceden ısıtılmış 250 dereceli fırınınızda 20-30 dakika içini alana kadar pişirin.

Afiyet Olsun...

Haşhaşlı Ekmek Yapılışı:
Yine aynı hamurdan küçük bir top kadar bezeler alıp yağlanmış bir zeminde elinizle inceltin ve üzerine haşhaşla sıvıyağ karışımı sürün. Tekrar aynı büyüklükte bir beze alıp onuda üzerine koyup elinizle açın ve haşhaşlı karışımdan sürün. Hamuru elimizle rulo halinde kıvırın ve bu hamurdan istediğiniz büyüklükte bezeler koparıp elimizle yuvarlayıp iki ters istikamete döndürerek kıvrılmasını sağlayın ve yağlanmış tepsiye S şeklinde yaparak koyun. Bu haşhaşlı ekmekleri tepside mayalandıktan sonra fırınınızda yarım saat kadar pişirin.

Afiyet Olsun...

Resimde görülen fırının 3-4 tepsi büyüklüğünde de büyükce bir tepsisi var. Annem bu fırında ekmek, börek, balık, tavuk v.s. gibi bilumum hamurişi ve yemek türlerini yapıyor. Fırını belirli bir süre önceden ateşliyor ve köz oluşunca tepsiyi fırına sürüyor. Odun ateşinde pişen ekmeklerin kokusu bile bir harika. Beni her ziyarete gelişinde sağolsun bunlardan getirmeyi de unutmaz. Haşhaşlı ekmek yerine, özel günlerde haşhaşın yerini Tahin alır. Tahinli ekmek düğün, bayram gibi özel günlerin vazgeçilmezidir. Bakın şimdi bu satırları yazarken tekrar canım çekti. Annemden en kısa zamanda tekrar istemem lazım :)